Update – Dec 2024

door

in

Een van de hoogtepunten van afgelopen jaar was het uitbrengen van mijn eerste boek. Het was, zeker toen ik de uitgavedatum moest opschuiven, een drukke periode en heeft wel wat stress veroorzaakt. Maar het was het waard. Ik ben erg tevreden met hoe het boek uiteindelijk is geworden en de eerste leuke reacties van lezers heb ik al ontvangen. Daarnaast was de boekpresentatie in de Daan Nijman een prachtige belevenis waar ik erg van heb genoten.

In deze laatste update van het jaar wil ik voornamelijk terugblikken op de meest memorabele boeken en spellen waar ik dit jaar van genoten heb.

Gamebook

In deze categorie staat met stip op nummer één, de Fabled Lands serie van Dave Morris en Jamie Thomson. Deze serie stond al een lange tijd op mijn lijst om te lezen en dit jaar was het zover. 

Deze serie werd in de jaren 90 uitgegeven aan het eind van de periode waarin gamebooks het meest populair waren. Toch wordt deze serie 30 jaar na uitgave nog steeds veel gelezen, omdat het concept een behoorlijk revolutionaire stap in het genre was. 

Het unieke aan deze serie is dat het de eerste open world gamebook serie was. Het speelt zich af in een fantasiewereld waar je als lezer veel vrijheid hebt om te kiezen waar je heen wilt gaan en wat je wilt doen. Elk boek in deze serie beschrijft een ander geografisch deel van de wereld. Om je te helpen met navigatie staat er achter op elk boek een kaart van het gedeelte waar dat boek over gaat. Wanneer je aan de rand komt van wat beschreven wordt in het boek, wordt je doorverwezen naar een ander boek en kun je daar verder reizen. Aangezien de serie bestaat uit 7 boeken met in totaal bijna 6000 secties is er een heleboel om te ontdekken en zijn er vele quests om te volbrengen.

Ondanks dat het op bepaalde punten niet helemaal aansluit bij wat ik zoek in een gamebook, heb ik toch veel plezier gehad met het lezen. Ter zijner tijd zal ik hier nog wel eens een review over schrijven.

Spel

In 2024 heb ik voor het eerst het spel Spirit Island gespeeld. Het is een coöperatief spel waarin de spelers de natuurgeesten zijn van een eiland dat gekoloniseerd wordt. Het doel is om de kolonisten te vernietigen en te verjagen.

Spirit Island combineert resource management en het verzamelen en spelen van kaarten met area control van het eiland. Het spel heeft een groot aantal verschillende geesten die allemaal verschillende sterke en zwakke punten hebben, waardoor je je tactieken en speelstijl moet aanpassen aan de geboden mogelijkheden. Het is een behoorlijk complex spel waarvan je hersenen behoorlijk oververhit kunnen raken. Maar het is erg leuk en bevredigend om te zien wanneer een plan dat je van tevoren hebt uitgedacht zo loopt als dat je wilt.

Wat ik ook heel leuk vind aan dit spel is hoe de ontwerper heeft nagedacht over het bij elkaar laten komen van de namen, de illustraties en de effecten van de kaarten. Daardoor is het een prachtig voorbeeld van een spel waarbij thema en mechanismen een mooi geheel vormen.

Boek

Dit jaar heb ik een aantal boeken van Brandon Sanderson gelezen. Hij schrijft fantasy boeken die erg filmisch geschreven zijn en vlot lezen.

Begin dit jaar heb ik de eerste Mistborn trilogie gelezen. Het zijn spannende boeken met een origineel magie systeem dat gebaseerd is op het gebruiken van verschillende metalen en legeringen voor het oproepen van krachten die daar aan verbonden zijn. De boeken zijn spannend, spectaculair en bevatten plotwendingen die slim uitgedacht zijn. Ik heb er erg van genoten.

Later heb ik ook nog “A way of kings”, het eerste deel van de Stormlight Archive serie, gelezen. Dit is het magnum opus van Brandon Sanderson en ondanks de wat langzame start vond ik het erg leuk om te lezen. Inmiddels heb ik ook het tweede deel van deze serie in huis. Die staat op mijn lijstje om te lezen in 2025.

Mijn lijst met boeken en spellen die ik nog wil lezen en spelen is redelijk lang, dus het wordt vast een erg leuk 2025 met veel spel en leesplezier!


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *