Legacy of Dragonholt

door

in

Legacy of Dragonholt is geschreven door Nikki Valens in de tijd dat ze bij Fantasy Flight games werkte en is uitgegeven in 2017. Het komt in een doos en presenteert zich daarmee als een spel. Desalniettemin zijn de belangrijkste componenten in de doos de boeken. Er is een dik boek met een enorm aantal secties voor het dorpje Dragonholt. Daarnaast zijn er zes dunnere boeken die elk een quest bevatten.

Op het gebied van spelmechanismen heeft Legacy of Dragonholt een aantal overeenkomsten met de boeken uit de Critical IF serie. Het is dus niet een verrassing dat ik dit spel (of boek?) ook erg kan waarderen.

Doordat het spel al een paar jaar oud is en niet een herdruk heeft gehad is het helaas nog maar op een beperkt aantal plaatsen verkrijgbaar.

Het verhaal

Celyse, een kennis van vroeger, heeft jouw hulp gevraagd omdat er iets mysterieus aan de gang is in het dorpje Dragonholt. Terwijl je daarheen reist ontmoet je twee medereizigers die ook op weg zijn naar Dragonholt: Mariam en Braxton. Wanneer je na een gevaarlijke reis door het Eventide Forest in Dragonholt aankomt, blijf je bij elkaar in dezelfde herberg. Terwijl het mysterie zich verder ontwikkelt en je met gevaarlijke quests geconfronteerd wordt, leer je Mariam en Braxton en de andere inwoners van Dragonholt steeds beter kennen.

Het verhaal is opgedeeld in twee fasen die elkaar afwisselen. Aan de ene kant heb je een gedeelte waarbij je het dorpje Dragonholt bezoekt en bijvoorbeeld naar de bibliotheek, de smid, een tempel, boomgaard of naar een bar kunt gaan. Op elk van de locaties ontmoet je mensen en kun je bij herhaald bezoek zelfs vrienden maken. In dit gedeelte is er veel keuzevrijheid om acties te ondernemen die je zelf wilt. Het verhaal heeft hier een echt “cozy fantasy” gevoel. Er zijn geen gevaarlijke gebeurtenissen met grote repercussies. Je kunt ontspannen ronddwalen door het dorp, op bezoek bij de verschillende dorpsbewoners en de sfeer opsnuiven.

Toch ontwikkelt de situatie zich en zal je na een bepaalde hoeveelheid tijd of als je bepaalde acties onderneemt worden doorverwezen naar een van de zes kleinere boeken die ook in de doos zitten. Deze bevatten quests die lineairder van opzet zijn, maar wel spannender doordat er meer op het spel staat.

De setting van het verhaal is een redelijk 13 in een dozijn fantasy setting met mensen, goblins, orcs, elfen en draken. Wat het verhaal speciaal maakt is de manier waarop de schrijver het dorpje tot leven heeft weten te brengen. Met het voorbijgaan van de tijd verandert het dorpje en zijn er verschillende activiteiten te ondernemen afhankelijk van hoe laat het is en welke dag het is. Dit geeft de lezer het gevoel dat het dorpje niet statisch is maar leeft, verandert met het voortschrijden van de tijd en reageert op wat jij doet.

De gedeeltes in het dorpje Dragonholt vond ik tegen het einde van het spel wat minder boeiend worden. Dit was deels omdat ik graag wilde weten hoe het centrale verhaal zou aflopen en deels omdat er bij het bezoeken van het dorpje geen duidelijke doelen zijn en weinig op het spel staat. Daar staat tegenover dat de quests, ondanks dat ze wat lineairder van opzet zijn, allemaal erg leuk en spannend zijn.

De spelmechanismen

De spelmechanismen zijn simpel, maar doeltreffend en goed in het verhaal verwerkt. Zoals standaard in fantasy rollenspellen moet je vooraf een karakter creëren dat je in het verhaal speelt. Dit doe je door te kiezen uit verschillende rassen (o.a. mens, orc, gnome, elf) en klassen (o.a. bard, knight, sage, wildlander) die bepalen uit welke vaardigheden je kunt kiezen om je karakter samen te stellen. Deze vaardigheden bepalen hoe je situaties het beste kunt aanpakken. Wanneer je verder in het verhaal komt en quests afsluit, kun je experience verzamelen en je karakter ontwikkelen door vaardigheden er bij te leren.

Het spel kan ook met meerdere mensen gespeeld worden. De auteur heeft een aantal regels geïncludeerd om dat te structureren. Eerst had ik mijn twijfels of dit wel interessant zou zijn omdat er veel tekst is en je, als er meerdere mensen meedoen, minder minder invloed op de keuzes en het verhaal hebt. Toch heb ik recent dit spel met iemand anders gespeeld en was het eigenlijk wel leuk. In mijn eentje zie ik het spel veel meer als een combinatie van een puzzel en een verhaal, terwijl met z’n tweeën het rollenspel aspect veel belangrijker en vermakelijker wordt. Toch denk ik dat je wel de juiste persoon moet hebben om het mee te spelen. Het is belangrijk dat die persoon zich een beetje kan inleven in het verhaal. Daarnaast vermoed ik dat het met meer dan twee mensen minder boeiend wordt omdat je dan minder betrokken bent bij elke individuele keuze.

Het spel heeft erg veel gelijkenissen met een fantasy rollenspel als Dungeons and Dragons. Een groot verschil is dat er geen dobbelstenen voor dit spel nodig zijn. Of je succesvol bent met het uitvoeren van een actie is afhankelijk van het wel of niet hebben van een bepaalde vaardigheid. Sommige mensen zullen deze versimpelde spelmechanismen kunnen waarderen, terwijl het voor anderen, die de willekeur van dobbelstenen in een spel essentieel vinden, het wat deterministisch kan aanvoelen. 

Voor wie is het?

De boeken in de doos zijn behoorlijk dik en bevatten veel secties waardoor je, zeker in het dorpje Dragonholt, veel paden hebt om uit te kiezen. Het spel weet de lezer echt onder te dompelen in de wereld van Dragonholt, met al zijn interessante bewoners en mysteries. Het mooiste vind ik dat het als een echte wereld aanvoelt doordat veel gebeurtenissen en mogelijkheden gekoppeld zijn aan het verstrijken van de tijd. Hierdoor krijg je als lezer het gevoel dat de wereld echt leeft en niet stil staat totdat jij ergens naar binnen stapt.

Het spel is zeer geschikt voor iemand die een fantasy gamebook met simpele mechanismen en een spannend verhaal wil lezen. Of voor een kleine groep die graag een keer een fantasy rollenspel wil doen zonder dat daar een gamemaster voor nodig is.

Meer informatie

Interview met Nikki Valens, onder andere over Legacy of Dragonholt.

Review van Nox’ spellenzolder.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *